Housky ze sladkých brambor

Do čeho to tak dám…

+-1000g hladké mouky
290ml plnotučného mléka
200g brambor – batáty (ve formě kaše, takže prva uvařit a nechat vychladnout)
60g másla
25g cukru
10g soli
1 větší vejce
1/2 kostky droždí (21g)

+ vajíčko a mléko na potření

 

Předehřejte si mléko na 37°C a rozpuste v něm cukr. Do mléka nadrobte půl kostky droždí a opatrně zamíchejte. (Droždí se většinou prodává v balení 42g – takže 21g) Nechte vyjít kvásek – 15 minut, na povrchu se Vám začne tvořit pěna.

Mezitím si do velké mísy připravte mouku (500g přes sítko), přidejte změklé máslo, sůl, vejce a brambory ve formě kaše (musí být studená kvůli kvásku). Vše důkladně promíchejte.

IMG_20170228_162948

 

Po 15 minutách přidejte kvásek ke směsi a postupně začněte zpracovávat. Přidávejte mouku, dokud těsto nepřestane lepit (ať nezanechává kousky těsta na ruce-nástroji). Dejte si záležet ať do těsta „dostanete“ co nejvíce vzduchu (takže pořádně, přidejte přidejte). Je to kynuté těsto!

Jestli máte již hotovo (a neflákali jste to!), lehce vytřete mísu olejem a vložte těsto. Přikryjte a dejte na teplé místo vykynout. Jak říká babička, do peřin! A kdo nemá peřiny – předehřejte si lehce troubu (na +-30°C).

Po 1 hodině kynutí by mělo těsto zdvojnásobit svůj objem. Vyndejte si ho na pracovní desku a prohněťte jej ať uteče vzduch.

Po dalších 30 minutách, kdy opět těsto kynulo, vyndejte těsto a opět prohněťte. Dále hned těsto rozdělte na 100g části a vytvarujte.

Vytvarujte.. no ale jak? Okraj těsta chyťte palcem a ukazováčkem a překlopte dospodu a do středu. Opakujte po celém okraji. Následně položte „kuličku“ těsta na pracovní desku a jemně uzavřenou dlaní zakružte.

IMG_20170228_192009

 

Takto vytvarované těsto si dáme rovnou na pečicí papír, lehce ho přimáčkneme, ať se roztáhne do stran a zakryjeme utěrkou.
Po 30 minutách těsto pomažeme směsí vajíčka a mléka. A posypeme sezamem. (Či bylinky?! Podle chuti..)

Troubu pořádně předehřejte na 180°C. Já používám horkovzdušnou, takže mě stačí 10-15 minut než mám housky dozlatova.

IMG_20170228_192859

 

Je mi jasné, že to začnete „tlačit“ ještě teplé (kdo by odolal..), tak se nespalte! A dobrou chuť!!